Работодателите: Вносът на работна ръка е неизбежен

​Вносът на работна ръка е неизбежен процес, като се има предвид, че на всеки 100 излизащи от пазара на труда се падат 63-ма влизащи. Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по време на пресконференция за представянето на приоритетите за 2018 на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

"Застаряването на населението все повече ще ни принуждава да търсим човешки ресурси отвън", допълни той. По думите на Велев е необходимо да отпаднат всички изкуствено въведени ограничения в законодателството ни. "Например, изискването за не повече от 10% заети от т.нар. трети държави в едно предприятие. Европейското законодателство не предвижда подобно ограничение“, каза Велев. Според него трябва да се разшири обхватът на т. нар. синя карта, която сега важи само за IT-специалисти. „Допълнителен резерв от човешки ресурси за икономиката има в нереформираната ни администрация“, смята той.

Тезата му беше допълнена от Божидар Данев - изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК). По думите му в администрацията работят 132 хил. души и 57 000 са заетите в сектор „сигурност“. "Част от този човешки ресурс може да се влее в реалната икономика, ако се въведе ефективно електронно правителство и се направи административна реформа".

Сред приоритетите на АОБР за 2018 освен развитие на човешките ресурси са бизнес климата и реформи в енергетиката.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов акцентира върху необходимостта от ускорено изграждане на електронното управление. Той изтъкна, че е налице несъответствие между похарчените до момента пари за е-управление и постигнатите резултати. Симеонов изрази надежда, че правителството ще изпълни обещанието си до края на 2018 да прекрати хартиения документооборот между администрацията и бизнеса. Освен това, според него, недостатъчно успешна е досегашната битка със сивата икономика. Проблем остават и обществените поръчки. Председателят на БТПП изрази задоволство от факта, че напоследък от страна на българското правителство все по-сериозно се поставя въпроса за влизането на България в Еврозоната. „Твърде дълго сме пред т.нар. Чакалня, а вече сме изпълнили всички критерии, затова трябва да бъдем действително настоятелни в искането си за ефективно присъединяване към Еврозоната“, подчерта Симеонов.

 „За икономиката електричеството и газът са суровини. Всяко непазарно изменение на тези цени неминуемо води до икономически дисбаланси и проблеми с конкурентоспособността“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, представяйки третият основен приоритет на АОБР за 2018.