Промяна в профила на търсените служители за зимните курорти

- Г-н Димитров зимният сезон започва след по малко от месец, какво е състоянието с кадрите?

Тази година отново имаме търсене за зимен сезон 2017/2018 на служители от трети страни.
По данни на членове на асоциацията, ще бъде осигурена заетост на над 500 служителя по закона за трудова миграция и мобилност. С тази цифра, общо издадените разрешителни за 2017 година ще минат 4500 , което представлява около 3 процента от цялата заетост в туризма - над 157 000 лица.
Това, разбира се е малко като количество, но благодарение на промяната в закона, за много заведения и хотели стана възможно да имат пълноценен сезон.

- Има ли промяна в изискванията за служители?

На зимните курорти се наблюдава интересен феномен : 

Тъй като има естествена миграция на заетите от лятото към големите ни зимни курорти - Пампорово, Банско и Боровец, се наблюдава промяна в изискванията на служителите  от туристическия брашн .
За разлика от лятото, сега се иска те да са нискоклалифицирани, за да помагат в кухнята и да почистват.
Тук гостите са с различен профил и се налага служителите да могат да говорят и български език, както и да познават българската кухня в ала карт ресторантите и механите.
Най-търсени са миячи, перачи, чистачи и камериерки, по- слабо бармани и сервитъори.
Запазва се тенденцията за решения в последния момент и изчакване на трудовите борси от работодателите, което затруднява и нашата работа, тъй като имаме нужда от около месец за подготовка на всички документи, заедно със разрешителното за работа.

- Има ли възможност да се ползват кадри от лятото, има ли желание те да се върнат отново в страната ?

Желание има , за съжаление законовата рамка не го позволява към момента. Готвят се промени в правилника и очакваме това да стане факт след 1.01.2018г, заедно с улесняването на наемане на служители в други сектори.
За зимата работодателите трябва да разчитат на нови служители.Илин Димитров, председател на АКПЧ