Преди зимния сезон: Все по-трудно намират квалифицирани кадри в туризма

​Преди началото на активния туристически сезон, зимните ни курорти продължават да набират квалифицирани работници в хотелите и ресторантите. Хотелиери и собственици на заведения в Пампорово и Банско признават, че все по-трудно намират обслужващ персонал.
В Пампорово голяма част от хотелите още не са отворили. А собственици и управители на хотелски комплекси активно набират персонал.

Зденка Капчикова - управител: Най-търсените длъжности са сервитьори, бармани, с камериерките за сега се справяме.

Качествени кадри в сферата на обслужването обаче се намират все по-трудно, признават от туристическия бранш.

Зденка Капчикова: Търсим ги за работа, когато дойдат, оказва се, че те не искат да работят, това е едната причина.

Мариян Беляков - изпълнителен директор: Всяка година все повече младите търсят препитание извън страната, така че всяка година става все по-трудно, безспорно. Някакси ние поне в Пампорово успяваме да се справим, поне на този етап няма необходимост пряка от наличието на чуждестранна работна ръка.

За зимата в Пампорово имат и постоянни сезонни работници.

Мариян Беляков: Всяка година се връщат, но разбира се никой, никога не може да гарантира подобен тип постоянство.

В Банско също собственици на механи трудно намират персонал, особено се търсят добри майстори готвачи. Заради това местният бизнес е принуден да взима на работа хора от други градове по време на активния зимен сезон.

Лиляна Шукерова - барман: Тука в Банско местен персонал трудно се намира, които са били на морето след това идват и изкарват тука сезона и пак отиват на морето, защото и тук лятото няма толкова работа, колкото зимата.

В зимните ни курорти все пак са оптимисти, че ще приключат с наемането на работници до началото на сезона. А той се очертава да е добър, според ранните записвания на туристите.