БНТ2-Варна За поредна година не достигат кадри по Черноморието

Седмици преди началото на летния сезон по морето бизнесът търси работници в курортите. Според специалисти за цялото Черноморие не достигат близо 15 000 души персонал. С повече подробности по темата включваме репортера ни Ива Георгиева.

Хотели и заведения в курортите по Черноморието активно търсят персонал. Нуждата от кадри е толкова голяма, че повечето работодатели са склонни да наемат и хора без опит и квалификация. Най-много свободни позиции има за сервитьори, бармани, камериери, продавач-консултанти и валутни касиери. Оказва се, че освен заплатата, за търсещите работа е важно и плащането наосигуровки и регламентираното работно време.

С всяка година липсата на кадри в туризма се задълбочава. Търсят се всевъзможни решения, дори и с наемането на работници от съседните страни, но това е временно решение на проблема.

„До преди години начините и техниките, чисто маркетингови, които използвахме, за да търсим туристи, сега същите техники ги използваме, за да търсим персонал“, каза Павлин Косев, мениджър на хотел.

На бизнеса са му необходими кадри на изпълнителско ниво – камериерки, аниматори, сервитьори, администратори.

„Ние изградихме свръх много материална база. Твърде много хотели, изискват твърде много кадри. Следователно два фактора, които оказват влияние върху липсата на необходимите кадри“, каза Лазко Жарданов, управител на хотел на „Златни пясъци“.

Негостигът на работна ръка в сектора ще се усети още повече и след като правителстото намали с близо 15 процента бройките за прием по специалността „Туризъм“ в цялата страна.

Генка Рафаилова, ръководител на катедра "Туризъм" в Колежа по туризъм – Варна: „Не се отчита, че дори за изпълнителни кадри като администратори, екскурзоводи, аниматори също се изисква по-висока степен от средно образование, тъй като не става дума само за владеене на чужди езици“.

Сезонната заетост по българското крайбрежие е също причина работодателите да не успяват да наемат необходимия персонал.

Проф. Асен Чаушев, председател на международна академия по хотелиерство: „Трябва работодателите да се обединят в точно в тази посока на инвестиране в кадри. Инвестираха в хотели и ресторанти, сега трябва да инвестират в кадри“.

За това и работещите в туризма предпочитат да се реализират в чужбина. Защото там получават, както по-добри социални придобивки, така и възможност за кариерно развитие, което за повечето от тях в България е невъзможно.

И докато по Черноморието има хиляди свободни позиции, младите хора от Северозападна България са принудени да напуснат родните си места, защото въпреки голямото желание там работа няма. Българският северозападен регион държи първо място по бедност в европейския съюз повече от десетилетие, сочат изследвания на Евростат. Във Видинска област безработицата е сред най-високите в страната, а средната работна заплата е най-ниската. Какво е да искаш и да не можеш да си намериш работа в един от най-бедните региони в страната.

Само за месец март от Агенцията по заетостта отчитат, че близо 19 % от хората в трудоспособна възраст са с регистрация в Бюрата по труда. Затова младите, които нямат доходи, са принудени да напускат региона.

„Много е трудно да се намери работа, особено за младите хора. Току що се е прибрал синът ми от чужбина“, каза жителка на Видин.

Тези, които все пак успеят да се намерят работа във Видин, получават доходи, които са по-ниски от другите градове в страната. В края на миналата година средното месечно възнаграждение е 682 лева, два пъти по-ниско в сравнение със столицата. Затова според някои първи май трябва да се отбелязва с протест.

„Защото и за работещите хора, и за неработещите, и за тези, които са работили в миналото животът не е хубав“, каза гражданка.

„Аз съм ходила на работа с песен. А сега моите деца- първо че няма къде да отидат на работа. И да отидат, няма за какво да отидат“, каза видинчанка.

За да се промени негативната статистика, според хората е нужна помощ.

„Но трябва да разчитаме на собствените сили и може би на малко помощ от правителството с развитието на инфраструктурата“, каза гражданин.

„За да се случи това, трябват сериозни решения, които да бъдат взети и отпочнати като реализация само от горе надолу“, каза видинчанка.

Въпреки проблемите видинчани по традиция почетоха датата 1 май и призоваха работещите да защитават правата си.

И докато младите хора от видинския регион търсят препитание в чужбина, бизнесът решава проблемите с кадри в туризма у нас като набира персонал от Молдова и Украйна. Може би полезният ход и за двата региона ще бъде да си подадат ръка.